Despre coroana dentara

Despre coroana dentara

Ce este o coroana dentara?

Coroana dentara este un tip de restaurare indirecta, ce incercuieste si acopera un dinte natural sau un implant dentar pe portiunea vizibila, adica deasupra marginii gingivale. Coroanele au rolul de a reda forma naturala si starea de functionare a unui dinte deteriorat. Acest tip de restaurare dentara se utilizeaza in cazul in care dintele afectat prezinta leziuni carioase extinse (mai bine din jumatatea lui), dintele prezinta fractura, pentru ancorarea puntilor dentare in cazul in care se doreste ocuparea unui spatiu rezultat in urma unei extractii dentare.

Cate tipuri de coroane dentare exista?

Restaurarea coronara este clasificata in functie de materialele folosite, in principiu aceasta putand avea urmatoarele tipuri:
• coroane integral ceramice;
• coroane polimerice;
• coroane metalice – metale nobile, aliaje de metale nobile si aliaje de metale nenobile;
• coroane metalo-ceramice – portelan pe suport metalic;
• coroane metalo-acrilice;
• coroane metalo-compozite.

Dintre toate cele enumerate mai sus, cele mai des folosite in cabinetul stomatologic sunt coroanele metalice, metalo-compozite si metalo-ceramice.

Coroana dentara metalicaCoroanele integral metalice: sunt restaurari dentare indirecte, alcatuite din metal si pot fi totale sau partiale. Cu toate ca avantajele acestui tip de coroana sunt multiple (rezistenta crescuta, nu se ciobesc si nici nu se fisureaza, suporta cea mai ridicata forta de masticatie, au un pret scazut), nu multe persoane apeleaza la ele din simplul fapt ca sunt inestetice si nu pot fi folosite frontal sau la persoanele care descopera zonele laterale atunci cand rad.

 

Coroanele metalo-compozite: compozitul este un material similar cu cel cu care se efectueaza obturatiile foto-polimerizabile in cabinetul stomatologic. Acesta se aplica peste scheletul metalic, polimerizarea realizandu-se in cuptoare speciale. Cu toate ca ofera o estetica buna in primele luni de la aplicarea lor in cavitatea orala, acestea isi pot schimba culoarea daca sunteti consumator de alimente si bauturi colorate (ciocolata, cafea, ceaiuri etc.).

coroana metalo ceramicaCoroanele metalo-ceramice: reprezinta o imbinare a rezistentei mecanice a metalului si a calitatii estetice ale materialului ceramic. Nu sunt atat de rezistente ca cele integral metalice, dar cu toate acestea au o rezistenta suficienta sa poata fi folosite atat in zona frontala cat si in zona laterala. Printre avantajele coroanelor metalo-ceramice se numara aspectul estetic excelent si stabilitate coloristica in timp. Coroanele metalo-ceramice au raport bun calitate-pret, motiv care le face sa fie cele mai des intalnite in alegerea pacientilor.

2 Comments
 • アグ 正規品 見分け方
  Posted at 03:58h, 02 noiembrie

  アグ 正規品 見分け方

  plenty have a piece of art possibly think of they have got in recent months ordered, and also have used for decades in the attic. all fragments end up being a tremendously boosted you’re getting turned to eyeglasses, but also dangled in a much more ob…

 • Ruksis780
  Posted at 11:29h, 26 mai

  ruksis 102

  ruksis 103