Dentson

Ortodonție

Aparatul dentar este folosit pentru a repara dinții strâmbi și înghesuiți sau cu distanțe anormale care strică frumusețea zâmbetului. Însă, pe lângă motivele estetice, mai importante sunt cele medicale. Dinții înghesuiți sunt greu de curățat, ducând în timp la aparația gingivitei și a cariilor. Ocluzia (mușcătura) incorectă produce în timp abraziune dentara, mobilitate sau chiar pierderea dinților. Poate fi afectată articulația temporo – mandibulară apărând în timp durerile articulare, iar mestecarea alimentelor poate fi dificilă.

Când este momentul să începem tratamentul ortodontic? Problemele ortodontice sunt mai ușor de corectat dacă sunt descoperite din timp (în perioada copilăriei), au un rezultat mai bun și mai rapid, astfel costurile tratamentului pot fi mai reduse în fazele incipiente ale anomaliei.

Tipuri de aparate dentare:

Aparate fixe
Aparat ortodontic cimentat sau lipit pe dinți și care nu poate/nu trebuie să fie îndepărtat de pacient.

Aparate funcționale
Aceste aparate folosesc acțiunea musculară produsă prin vorbire, masticație sau deglutiție, producând forțe ce mișcă dinții și aliniază arcadele. Cunoscute și ca „aparate ortopedice”.

Aparate mobile
Aparat ortodontic ce poate fi îndepărtat de către pacient. Aparatele mobile sunt folosite pentru a mișca dinții, a alinia arcadele și a menține dinții în noile lor poziții după îndepărtarea bracket-urilor (retainer).