Ortodonție
Ortodonția este acea ramură a medicinei dentare care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și tratamentul malocluziei, adică pozițiile incorecte ale dinților și oaselor maxilare care influențează echilibrul feței, armonia profilului, masticația corectă și nu în ultimul rând zâmbetul.
În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor să se modifice poziția dinților în această etapă decât mai târziu în viața adultă.
Din ce în ce mai mulți adulți aleg să urmeze un tratament ortodontic ca să îmbunătățească aspectul estetic al dinților lor. Tratamentul poate să dureze mai mult în acest caz, dat fiind ca oasele maxilare și-au întrerupt creșterea.
Este indicat ca un copil să fie vazut de către un ortodont până la vârsta de 7 ani pentru constatarea necesității de purtare a unui aparat de ortodonție. Unii copii necesită îngrijire ortodontică mai timpurie, iar alții nu necesită decât după ce aproape toți dinții permanenți au erupt. Când tratamentul ortodontic este început din timp se pot face multe adaptări ale tehnicii ortodonticii atât din punct de vedere a fizionomiei feței, a mușcăturii, cât și a aranjării dinților. În alte cuvinte îngrijirea ortodontică timpurie poate preveni alte tratamente ortodontice ce pot apărea în timp.